El dissabte 15 de juny va tenir lloc el ple de constitució de l’Ajuntament de l’Ametlla del Vallès, en el qual els 13 regidors i regidores electes sorgits de les passades eleccions del 26 de maig varen prendre possessió del seu càrrec -majoritàriament per imperatiu legal-, i en què en Pep Moret (ERC l’Ametlla del Vallès) va ser escollit nou alcalde.
El ple va començar amb la constitució de la mesa d’edat, integrada Andreu González (Junts per l’Ametlla) i Jan Santaló (Ametlla’t), i va prosseguir amb la presa de possessió dels càrrecs esmentada anteriorment.
Un cop conformat el nou plenari es va procedir a l’elecció del nou batlle, presentant-se dos candidats: Andreu González i Pep Moret. Un a un els regidors/es varen dipositar el seu vot a l’urna que custodiava la mesa d’edat i, un cop fet el recompte, Pep Moret va ser elegit alcalde de l’Ametlla del Vallès amb vuit vots a favor, pels quatre que va obtenir González i el vot en blanc que es va comptabilitzar.
Pep Moret, tal i com havien anunciat prèviament els regidors Jaume Durall i Pere Marieges, va ser investit nou alcalde amb els vots a favor dels regidors/es d’ERC l’Ametlla del Vallès, Ametlla’t i L’Ametlla en Comú Podem, i va rebre de mans del batlle sortint, Andreu González, la vara de l’alcaldia.
Per ordre de major a menor representativitat, els portaveus de cada grup varen fer els seus respectius discursos:
- Jaume Durall i Lobete (L’Ametlla en Comú Podem) va felicitar el nou alcalde, va desitjar-li “molta sort i encerts” i va traslladar-li el seu suport i confiança “per fer efectiu el mandat inequívoc de les urnes del 26 de maig, que van expressar-se de forma clara i rotunda per un canvi”.
Dirigint-se als regidors i regidores d’Ametlla’t, va agrair-los “haver entès i empènyer per a què aquest canvi es faci efectiu i posar el poble per davant dels partits”.
Va tenir, també, paraules de reconeixement envers els regidors i regidores que han format part de l’equip govern en l’anterior legislatura per la seva dedicació.
Va refermar el seu compromís amb “els valors republicans i amb la ferma voluntat de que l’Ametlla sigui un poble solidari i avançat, feminista i divers i que posa les persones al centre de les seves polítiques”.
- Baldomero Reyes i Delgaco (PSC-CP) va fer un discurs contundent. Va començar felicitant els guanyadors de les eleccions i, irònicament, va definir el pacte de govern com un pacte entre “entre CiU i PSC” -en referència a l’anterior activitat política d’en Pep Moret i en Pere Marieges-, i va discutir el paper que jugarà L’Ametlla en Comú Podem, tot afirmant que “els tripartits tenen mala sort, en política”.
Reyes va defensar la feina feta en l’anterior legislatura, i es va mostrar molest per no haver estat contactat per cap dels grups polítics després de les eleccions per una “qüestió de país”.
- Pere Marieges i Castells (Ametlla’t), va iniciar la seva intervenció felicitant a la gent d’Ametlla’t i augurant un “gran futur” a la formació. Va repassar la trajectòria grup fent referència a la tasca “dura i silent” els darrers quatre anys a l’oposició i a l’escissió amb ERC, punt d’inflexió per Ametlla’t.
Va definir els resultats electorals com a “gairebé un empat tècnic” entres tres formacions. Si bé va reconèixer la victòria d’ERC i la va felicitar, també va reblar que “sabem llegir els resultats” i va explicar com han estat les negociacions i va exposar les seves condicions a l’hora de dur-les a terme.
Segons el regidor, tots els grups amb els que van parlar varen acceptar les seves demandes, i va agrair als seus companys i companyes d’Ametlla’t i de la resta de formacions que integren el pacte de govern -ERC l’Ametlla i l’Ametlla en Comú Podem- la seva “generositat, seny i responsabilitat” a l’hora d’arribar a un acord de forma “molt ràpida i fàcil”, que ha de “propiciar el canvi cap a una nova manera de fer política”.
- Andreu González i Gil (Junts per l’Ametlla) va donar les gràcies a “tots els veïns i veïnes de l’Ametlla del Vallès, així com a les entitats, per la seva estima i compromís amb el poble” durant els anys que ha estat alcalde. També va tenir un record pels treballadors i treballadores de l’Ajuntament tot destacant-ne la seva professionalitat, i pels regidors i regidores amb qui ha compartit govern.
Visiblement emocionat, va agrair el suport rebut per la seva família, “els que més han patit la meva condició d’alcalde”.
Va desitjar molta sort i encerts al nou batlle, ja que “la seva sort i els seus encerts seran positius per tot el poble”, i va anunciar que faran una oposició constructiva i que ajudaran en “tot allò que sigui positiu pels veïns i veïnes”.
Va afirmar que el que uneix els tres partits que integren el nou govern és la “seva voluntat de fer-nos fora del govern” i que ho assumeixen “democràticament”, i va finalitzar la seva intervenció fent un balanç de la seva obra de govern, sentint-se orgullós de la feina feta en uns anys amb un context econòmic advers i amb un clima polític a nivell de país convuls.
- Pep Moret i Tanyà (ERC l’Ametlla de Vallès) va començar el seu discurs mostrant-se agraït per poder formar part, juntament amb els altres regidors i regidores, del ple municipal, que va definir com “casa de tots els veïns i veïnes de l’Ametlla”. Va establir com a principal objectiu de la legislatura “fer sentir la veu de totes les persones que vulguin venir a la casa del poble a donar la seva opinió, a expressar les seves inquietuds, a felicitar les bones accions i a criticar els infortunis”.
Es va mostrar confiat d’aconseguir “unitat d’acció de tots els regidors i regidores en aquells temes més importants pel nostre municipi, arribant a pactes que sobrepassin la legislatura”, per aconseguir que l’Ametlla del Vallès sigui un “municipi de referència” a la comarca i més enllà.
En un pla més personal, va tenir un record especial per la seva família, els seus absents i gent propera, i va donar les gràcies als seus companys/es d’ERC per la feina feta i el suport rebut, i també a les candidatura d’Ametlla’t i l'Ametlla en Comú Podem per la seva generositat i voluntat d'acord.
Moret va destacar la victòria d’una nova manera de fer política “adreçada a tothom” i d’un model de poble “socialment just, basat en la participació ciutadana i en la defensa de la cohesió social”, i va desgranar les prioritats del nou equip de govern per abans que finalitzi l’any: fer una auditoria de comptes del Consistori, abordar la problemàtica del projecte de Can Draper, plantejar les necessitats d’habitatge de protecció social per a joves i grans, revisar situació del cos de policia local i també l’adjudicació d’Illa Activa.
Va enumerar els eixos vertebradors a partir dels quals s’organitzarà la nova dinàmica de govern, i va finalitzar refermant el seu “compromís amb el rigor, el treball, el diàleg i la proximitat”, i emplaçant a tots els regidors i regidores del Consistori a fer-se dignes de la voluntat popular que representen.
Regidors/es de l'equip de govern:
- Pep Moret i Tanyà (ERC l'Ametlla del Vallès) - Raquel Garcia i Luque (ERC l'Ametlla del Vallès) - Gustau Saeta i Menor (ERC l'Ametlla del Vallès) - Mireia Morillas i Ramos (ERC l'Ametlla del Vallès) - Pere Marieges i Castells (Ametlla't) - Beti Español i Castells (Ametlla't) - Jan Santaló i Lloret (Ametlla't) - Jaume Durall i Lobete (L'Ametlla en Comú Podem)
Regidors de l'oposició:
- Andreu González i Gil (Junts per l'Ametlla) - Dolors Ferrer i Orri (Junts per l'Ametlla) - Teresa Bada i Franquet (Junts per l'Ametlla) - Roser Ametller i Sánchez (Junts per l'Ametlla) - Baldomero Reyes i Delgado (PSC-CP)