El dissabte 17 de juny la Sala Polivalent va acollir el ple de constitució del nou Consistori de l’Ametlla del Vallès per al mandat 2023-2027, en què Jan Santaló i Lloret (Amella’t) va ser investit alcalde i en què els tretze regidors i regidores sorgits de les passades eleccions del 28 de maig varen prendre possessió dels seus càrrecs.
La sessió plenària va començar amb la constitució de la mesa d’edat, integrada pels regidors Marc Palau (Ametlla’t) i Josep Ganduxé (Junts per l’Ametlla), i va prosseguir amb la presa de possessió dels càrrecs electes i l’elecció del nou alcalde, presentant-se tres candidats: Pep Moret (Esquerra Republicana de Catalunya), Dolors Ferrer (Junts per l’Ametlla) i Jan Santaló (Ametlla’t).
Aquest darrer va ser elegit alcalde amb sis vots a favor, pels quatre que va rebre Ferrer i els tres que va rebre Moret. Després de jurar el càrrec “Amb lleialtat al poble de l’Ametlla, per la seva història, pel seu patrimoni i per la seva gent”, va rebre de mans del regidor de més edat la vara de l’alcaldia per, tot seguit, començar a dirigir el ple i fer el seu primer discurs com a batlle, a peu dret.
Santaló va iniciar el seu parlament reflexionant sobre la situació de desprestigi de les institucions i de la política, tot reivindicant la possibilitat de contribuir a acabar amb l’“Encanteri de decadència política que pateix Europa” des de l’Ametlla del Vallès aprofitant tot allò que té de bo, essent “Imprescindible que l’exigència i competència de la classe política local estigui a l’altura”.
Per tal d’assolir aquest propòsit, l’alcalde va definir els dos eixos que definiran l’acció del nou govern: el “Què”, el model de poble, tot vetllant perquè “L’Ametlla no perdi aquella disposició social, política i estructural” que la defineix; i el “Com”, el consens polític, tot demanant als càrrecs electes fer “Un exercici de reflexió per abandonar el partidisme”.
I definint el “Com”, Santaló va reivindicar els resultats obtinguts pel seu grup a les eleccions i va anunciar la configuració d’un govern en minoria amb dos objectius: “Aportar al Consistori regidors professionals al servei de la ciutadania” i també “Frescor i independència política”. En aquest sentit, va anunciar la creació d’un nou òrgan, el Consell de Consens, “Que reunirà totes les forces polítiques del Consistori amb l’objectiu de garantir la traçabilitat, implicació i responsabilitat de tots els grups polítics en la implementació de projectes”, oferint “Vuit anys de grans consensos que resolguin tots aquells assumptes encallats de fa anys”.
El nou batlle va acabar el seu discurs amb paraules de reconeixement cap als seus adversaris polítics, i d’agraïment envers companys i companyes de partit, personal de l’Ajuntament i, en especial, cap a la seva mare.
Oposició
El següent a parlar fou l’alcalde sortint Pep Moret (ERC), el qual va felicitar el nou batlle i que va recordar els reptes i dificultats viscuts durant en el seu mandat, “Des de pandèmies globals fins a situacions que han posat a prova la nostra resiliència i determinació com a comunitat”, alhora que destacava la unitat i la força col·lectiva emprada per superar els obstacles.
Moret va donar les gràcies “A tota la família de l’Ajuntament i a tots els voluntaris que han dedicat el seu temps i esforç per fer possible el progrés i el benestar l’Ametlla”, i va afirmar que havia treballat amb la visió clara de “Millorar la vida dels ametllatans i ametllatanes”.
L’exalcalde va afegir que veu el futur amb “Certa esperança”, i que espera que es mantingui “Aquesta línia de treball, aprofundint en els projectes en curs i impulsant-ne de nous que contribueixin a un futur millor per a tots i totes”.
Va finalitzar la seva intervenció refermant el seu compromís amb l’Ametlla des de l’oposició, i agraint la feina feta pels exregidors i exregidores Raquel García, Mireia Morillas i Gustau Saeta d’ERC, i Jaume Durall, de l’Ametlla en Comú Podem, que el van acompanyar la passada legislatura.
Seguidament, va prendre la paraula la cap de l’oposició, Dolors Ferrer (JXA), la qual va iniciar la seva intervenció felicitant al nou batlle i donant les gràcies pel suport rebut i tenint un agraïment especial envers les exregidores Roser Ametller i Teresa Bada, amb una llarga trajectòria en el seu grup i a l’Ajuntament.
Ferrer va continuar afirmant que els quatre càrrecs electes del seu grup, estiguin a l’oposició o no, “Continuaran treballant incansablement pel poble, per fer-lo millor i millorar les condicions de vida dels ametllatans i ametllatanes” fent una oposició “Crítica, objectiva i constructiva”, i va prosseguir valorant com havien anat les setmanes posteriors a les eleccions. En aquest sentit, va manifestar el malestar del seu grup per la proposta que els havia fet arribar Ametlla’t de “Forma pública, i no privada”, amb la qual es “Pretenia que una persona del nostre grup fos, de facto, un trànsfuga”, proposta que va definir de “Manca i de respecte i menyspreu” i que dificultava la convivència i el treball futur.
Ferrer va lamentar no haver arribat a cap acord ni amb ERC ni amb Ametlla’t per garantir un govern estable i, sobretot, “Un projecte comú pel poble”, i també va destacar que les negociacions s’havien fet en clau de poble, “Sense cap mena de directriu de partit ni de persones alienes a la nostra candidatura”.
Va finalitzar la seva intervenció apel·lant al consens i al diàleg com a eines fonamentals, però lamentant com s’havia començat la legislatura.
Rèpliques
Acabades les intervencions dels portaveus, es va iniciar un torn de rèpliques en què primerament va intervenir la regidora Beti Espanyol (A’t), la qual va repassar la trajectòria del seu grup d’ençà de la seva creació, tot destacant la vocació de servei públic i el perfil professional dels regidors i regidores que el conformen, i destacant la seva proposta de treball basada en “Projectes calanderitzats que van més enllà del curt termini”, tenint com a horitzó l’any 2031.
Seguidament, va prendre la paraula la regidora Montse Giró (A’t), la qual va exposar la posició d’Ametlla’t respecte les negociacions, destacant “La victòria clara” del seu grup a les eleccions així com també “La necessitat de consens”, dues premisses a les que “Ens hem mantingut fidels”.
Giró va afirmar que no havien volgut menystenir a ningú, i va assumir haver pogut tenir “Poca destresa” a l’hora de traslladar la seva proposta, malgrat que considerava “Injust” que se’ls atribuís instar al transfuguisme.
Tot seguit fou el torn del regidor Josep Ganduxé (JXA) el qual, responent al discurs de l’alcalde, va afirmar que “La doctrina dels grups i dels polítics independents, a l’Ametlla, hi ha estat sempre”, a l’hora que afegia que farien una oposició “Essent molt crítics”.
Marc Palau (A’t), va destacar el repte que significa per a l’Ametlla tenir un Consistori amb un govern en minoria per primera vegada a la seva història, un repte “Que no ens fa por, però sí respecte”, i va afegir que tenien una bona predisposició per arribar a amplis consensos.