Crònica del ple ordinari de 29-01-2014

Dimarts, 2 de desembre de 2

 El dimecres 29 de gener es va celebrar un Ple de caràcter ordinari a la Sala Polivalent de l'Ametlla del Vallès, que va començar amb la presa de possessió de l'acta de regidor de Gabriel Frutos, el qual es va unir als companys del grup municipal del PSC Baldomero Reyes i Dolors Torante.

Ja amb la totalitat dels tretze regidors presents, va continuar una sessió que s'intuïa llarga però que va acabar durant poc més d'una hora i mitja, ja que un dels punts que es preveia més llargs de tractar, l'aprovació inicial del pressupost, la plantilla i llocs de treball de treball de l'Ajuntament per a l'exercici 2014, es va retirar de l'ordre del dia a l'haver-s'hi detectat algun error. L'alcalde Andreu González (CiU) va explicar que aquest punt es tractarà properament en un Ple extraordinari.

També es va retirar de l'ordre del dia, a causa d’una incidència, el punt titulat "Aprovació inicialment del projecte d'urbanització de la fase I de la travessia urbana cta. BP-1432 (Sant Feliu - la Garriga)", que també es tractarà en Ple extraordinari esmentat anteriorment.

La sessió anava avançant de forma plàcida, amb poques intervencions dels regidors. A destacar l'ordenança de convivència ciutadana i de la via pública, que es va aprovar inicialment per unanimitat, i que és una ampliació de l'article 125 que vol regular les sancions a menors de 14 a 18 en cas que cometin malifetes a la via pública. En aquest sentit, la regidora de Benestar Social Roser Ametller (CiU) va explicar que el que es pretén és que la multa corresponent, al marge del cost de les destrosses que sí que s'han de pagar inel·ludiblement, es commuti amb tasques de servei a la comunitat, experiència recentment aplicada en algun cas concret.

En aquest sentit, el regidor de Joventut, Pep Moret (CiU), va afegir que l'Ametlla del Vallès és el primer municipi de Catalunya que aprova una ordenança d'aquest estil, esdevenint una prova pilot. Els regidors de l'oposició varen mostrar la seva conformitat.

Una altre punt que va suscitar una mica de debat va ser l'aprovació inicial de l'ordenança de tinença d'animals domèstics de companyia, la qual vol dotar d'eines a l'administració per controlar aspectes relacionats amb la tinença d'animals domèstics de companyia, tals com les condicions en què s'han de tenir, l'obligatorietat, o no, de portar-los lligats, d'estar identificats, les condicions de la seva vivenda, etc.

Muntsa Marzábal (PA) va definir l'ordenança com a “bona però restrictiva", i Baldomero Reyes (PSC) la va trobar excessiva, definint les sancions contemplades com les més altes de Catalunya.

El regidor de Medi Ambient, Carles Borràs (CiU), va explicar que aquesta ordenança respon a les observacions fetes per diferents veïns, i es va aprovar amb els vots a favor de totes les forces tret del PSC.

Un altre punt que va generar una mica de tensió va ser el coneixement de comunicacions oficials i decrets d'alcaldia, entre els quals hi havia dues contractacions amb caràcter d'urgència per suplir baixes per malaltia. Muntsa Marzábal (PA) va preguntar pels procediments seguits a l'hora de fer aquestes contractacions, i el regidor del PSC, Baldomero Reyes, va afegir que creia que la política de RRHH de l'Ajuntament s'ha de revisar.

L'alcalde Andreu González (CiU) es va mostrar dolgut per "les insinuacions" i, juntament amb la regidora de Benestar Social Roser Ametller (CiU), van explicar els criteris seguits des de l'àrea de Benestar Social, que es basen en prioritzar la contractació de gent qualificada per desenvolupar la tasca requerida, de l'Ametlla del Vallès i en situació d'atur.

Seguidament es varen aprovar dues mocions similars, una presentada per CiU i el PA, de suport a la proposició de Llei per delegar a la Generalitat la competència de celebrar un referèndum sobre el futur polític de Catalunya, i una altra presentada per SI i el PA sobre la Declaració Institucional, que es varen aprovar amb els vots favorables de CiU, SI i PA, i els vots negatius del PSC i PP.

En aquest sentit, el regidor del PP, Juan Esteban, va demanar que constés en acta el contingut d'una instància presentada pel seu grup a l'Ajuntament, a la qual es demana que "davant la possibilitat que es convoqui una consulta il·legal", l'Ajuntament no cedeixi les dades del padró a la Generalitat.

L'alcalde Andreu González (CiU) va recriminar-li que la instància presentada no tenia res a veure amb la moció presentada i, al seu torn, Francesc Sulé (SI) es va mostrar satisfet perquè accions com la del regidor del PP són "una fàbrica d'independentistes, perquè van en contra que la gent pugui votar".

A la part final del Ple es varen aprovar unànimement dues mocions relacionades. La primera, presentada per CiU, PSC, PA i SI a proposta de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de la Vall del Tenes i l'Ametlla, per la sanció dels immobles permanentment desocupats propietat d'entitats financeres i altres grans empreses, i la segona presentada pel PA per una política activa contra els habitatges desocupats al municipi.

El Ple es va acabar amb una moció d'urgència presentada per SI, per la qual es demana suport a la campanya "Signa un vot per la independència" que promou el dret de petició, endegada per l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). La moció es va aprovar amb els vots a favor de CiU, SI i PA, i en contra del PSC i PP.

En el torn de precs i preguntes del públic, un representant de la PAH va recriminar que el redactat de la moció aprovada per la sanció dels immobles permanentment desocupats no corresponia al text proposat per la PAH, fet que es va comprovar que no era cert, ja que la PAH no havia presentat la documentació que creia correcta. Tanmateix, però, l'alcalde es va comprometre a tornar a presentar la moció amb un altre redactat.

Darrera actualització: 23.09.2015 | 11:55