Andreu González i Gil (CDC) va ser investit alcalde de l'Ametlla del Vallès per segona vegada consecutiva, en el Ple de constitució del l'Ajuntament celebrat el passat dissabte 13 de juny a la Sala Polivalent de la Biblioteca Josep Badia i Moret.
jurar o prometre el seu càrrec abans d'ocupar el seu lloc al plenari.
Tots ells, tret de Baldomero Reyes (PSC), varen fer-ho per "imperatiu legal", i els 4 representants d'Ametlla't amb ERC i el de Solidaritat Catalana per la Independència - Bloc Municipal (SI-BM), a més, varen afegir-hi un breu manifest emparat per l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), que diu:
"Per expressió democràtica de la voluntat ciutadana, anuncio que resto a disposició del nou Parlament, del President i del Govern de la Generalitat de Catalunya que sorgeixin de les eleccions del 27 de setembre del 2015, per a exercir l’autodeterminació del nostre poble i proclamar, juntament amb totes les nostres institucions, l’Estat català, lliure i sobirà".
Així quedava constituït el nou Ajuntament de l'Ametlla del Vallès, que compta amb els següents regidors:
Andreu González i Gil (CDC), Teresa Bada i Franquet (CDC), Roser Ametller i Sánchez (CDC), Carles Borràs i Vadillo (CDC), Jaume Roviralta i Miret (CDC), Dolors Ferrer i Orri (CDC), Pere Marieges i Castells (Ametlla't amb ERC), Agnès Martínez i Roncero (Ametlla't amb ERC), Marçal Sala i Argemí (Ametlla't amb ERC), Muntsa Marzábal i Estévez (Ametlla't amb ERC), Francesc Sulé i Carreras (SI - BM), Jaume Durall i Lobete (L'Ametlla en Comú - Entesa) i Baldomero Reyes i Delgado (PSC).
Elecció de l'alcaldeAmb tots els regidors ocupant el seu lloc, es va procedir a fer les votacions per investir el nou alcalde entre les 4 candidatures que es van presentar: Jaume Durall, Francesc Sulé, Pere Marieges, i Andreu González.
Fet el recompte de vots, Andreu González va ser investit alcalde per majoria absoluta amb 7 vots, pels 4 de Pere Marieges i l'un de Francesc Sulé i Jaume Durall, respectivament.
Ja com alcalde, Andreu González va assumir la conducció del Ple, i va donar la paraula a tots els grups que integren el Consistori:
Baldomero Reyes (PSC), va donar l'enhorabona al nou alcalde i va iniciar el seu discurs afirmant que "són temps de cohesions i de tractar de treballar en conjunt i de manera positiva pel poble", alhora que explicava que des del PSC a l'Ametlla han optat per formar govern amb CiU "per tenir un govern estable la propera legislatura".
Reyes va acabar la seva intervenció destacant tres prioritats que, al seu criteri, han de regir la política del nou Consistori:
1.- La consolidació de la sortida de la crisi generant riquesa i intentant baixar la taxa d'atur.2.- Mantenir el suport a les polítiques per a les persones i col·lectius amb dificultats.3.- Participació en totes les polítiques estratègiques del municipi.
Jaume Durall (L'Ametlla en Comú - Entesa) també va començar la seva intervenció felicitant el nou alcalde i desitjant-li que pugui fer "una bona feina pel poble".
Va explicar que assumia el càrrec amb la responsabilitat que "requereix la representativitat del càrrec envers els nostres votants i la defensa sense escletxes de la dignitat de les persones".
El nou regidor es va mostrar crític amb l'actual sistema democràtic, que al seu parer "s'ha mostrat ineficient i amb importants mancances".
Seguint amb el seu to crític, va lamentar que "el sistema fa que el de regidor sigui un càrrec personal, i que això fa que prengui decisions per interessos personals", i va afegir que "la confiança, en democràcia, mai pot ser cega".
Pel que fa al pacte de govern, Durall va afirmar que els hagués agradat "un altre alcalde", i va revelar que van oferir al candidat d'Ametlla't amb ERC, Pere Marieges, investir-lo alcalde "sense participar en el govern".
Va acabar afirmant que "treballarem per millorar la qualitat democràtica de les nostres institucions i la vida i la dignitat de les persones, d'una forma oberta i transparent, amb esperit constructiu".
Al seu torn, Francesc Sulé (SI - BM), va començar la seva intervenció felicitant el nou alcalde i mostrant-se molt satisfet perquè a l'Ametlla del Vallès "el 75% dels votants han decidit votar regidors independentistes, fet que es tradueix en que 11 dels 13 regidors electes ho són".
Alhora, també va lamentar que "passem de tenir un equip de govern independentista a un altre on una part important és unionista", podent-se donar la circumstància que es pugui tenir un alcalde accidental "espanyolista".
Aquesta situació, segons Sulé, s'hagués pogut evitar, ja que "des d'un primer moment vam dir que respectàvem un govern en minoria, fet que no significa cap bloqueig, sinó pactar amb altres grups municipals".
Va tancar la seva intervenció afirmant que amb el pacte amb el PSC, "CiU de l'Ametlla del Vallès fa un flac favor al Procés".
El penúltim a parlar va ser el regidor Pere Marieges (Ametlla't - ERC), que va iniciar el seu parlament donant les gràcies i fent un reconeixement als regidors sortints.
Va continuar dient que "avui seria un dia feliç" si no fos perquè "CiU de l'Ametlla pacta amb el PSC", i va remetre al debat electoral organitzat setmanes enrere afirmant que "és estrany que gent que parla de participació, i gent que governa no hi fos", fent referència als grups de CDC i PSC de l'Ametlla.
Marieges va explicar que el seu grup se "sent orgullós d'arribar fins on ha arribat" i va fer una anàlisi dels darrers resultats electorals definint-los com a "savis", ja que "CiU perd la majoria absoluta i apareixen dos grups nous".
El regidor va revelar que havien emplaçat al grup de CiU a que "governés en minoria i que tindrien una oposició lleial i constructiva", i va explicar que van renunciar al pacte d'esquerres i a l'alcaldia que altres grups els havien ofert, ja que consideren "que la llista més votada ha de governar".
Pel que fa al pacte de CDC amb el PSC, Marieges va dir que "si bé és legal, no respon a les expectatives dels votants", afegint que aquests dos grups "han menystingut a la resta de forces" i que "seria un dia feliç si s'hagués presentat un govern en minoria i participatiu".
Va tancar la seva intervenció posant el seu grup a disposició del procés sobiranista, que veu com una oportunitat de "confeccionar un nou estat amb una nova manera de fer i d'entendre les coses".
L'alcalde Andreu González (CDC) va ser el darrer a parlar, i va tenir unes primeres paraules d'agraïment envers la seva família pel "seu recolzament".
També va donar les gràcies a totes les persones que van anar a votar a les eleccions municipals del 24 de maig, i va afirmar que "el poble va dir que el partit que havia de formar govern havia de ser CDC".
Fent referència a la seva condició d'esportista, es va dirigir als grups de l'oposició encomiant-los a "lluitar i a treballar", afegint que "amb esforç, si treballeu pel poble, aquest us donarà la responsabilitat de governar".
Havent-se posat a la seva disposició perquè puguin desenvolupar la seva tasca, també els va emplaçar a ser "una mica més modestos i a saber perdre, ja que per guanyar primer s'ha de saber perdre, i jo ha perdut moltes vegades abans".
Pel que fa a les al·lusions rebudes relacionades amb el Procés, González va dir que l'independentisme es porta "a dins", i que és independentista i republicà de "soca arrel".
Finalment, després d'esmentar amb noms i cogcnoms a diferents persones i d'agrair-los el seu suport, va acabar la seva intervenció dirigint-se, de nou, a l'oposició, tot afirmant que "treballaré amb tot el meu esforç perquè d'aquí a 4 anys continueu a l'oposició".