A càrrec d'Aroa Talavera, psicòloga, psicoterapeuta i especialista en perspectiva de gènere.
"Vivim a una societat en què al moment de néixer, i depenent si has nascut nen o nena, se’ns atorguen rols diferents que al llarg de la vida acabem desenvolupant en els nostres diferents espais vitals.
Primer de tot, és important delimitar els conceptes sexe i gènere.
La perspectiva de gènere parla, entre d’altres coses, de dos conceptes bàsics. El primer és el sexe, el fet de ser mascle o femella. És una característica que ens ve donada i que no podem triar, quelcom inherent a l’ésser humà. Per altra banda, tenim el gènere, que fa referència a la construcció social que atorga rols diferents a les persones en funció de si han nascut homes o dones i que sí que el podem triar, ja que és quelcom cultural i, per tant, varia depenent de la societat on neixes.
A la nostra cultura i societat es defineixen uns rols tradicionals i específics per a cada sexe. El femení s'encarrega, principalment, de la cura dels altres i de l’àmbit reproductiu o interior de la llar, i el masculí és l’encarregat de mantenir econòmicament la família i de les feines més instrumentals, les quals les desenvolupa en l’àmbit productiu o exterior de la llar. D’aquest sistema se’n deriven els estereotips de gènere que defineixen les característiques d’home i dona que la nostra societat continua valorant.
Formem part d’un sistema heteropatriarcal, en què només està permès que ens agradin les persones del nostre mateix sexe i a la que es valora més allò tradicionalment masculí per sobre del tradicionalment femení.
Juntament amb això, també és molt important tenir presents els mites de l’amor romàntic que ens arriben per diferents canals. Aquests ens donen pautes de com ens hem de comportar en les relacions de parella. Què s’espera dels nois i les noies en les seves relacions de parella estant elles en la posició mes vulnerable i ells en la posició de poder i control.
La xerrada sobre prevenció de les relacions abusives en les parelles joves està plantejada des d’aquesta perspectiva, entenent que nois i noies surten perdent d’aquest model pel qual, quan tenen les seves primeres relacions de parella, aquestes es poden convertir en relacions abusives.
Parlarem sobre la violència en la parella en l’etapa adolescent, sobre el procés i el cicle de la violència i definirem què és la violència de gènere en l’àmbit de la parella.
També abordarem els canvis que es produeixen a l’adolescència. Els motius pels quals la noia no li ha explicat als pares/mares la situació que està patint, així com els indicadors d’abús per detectar si la vostra filla està patint una situació d’abús en la parella i les fases per les que passa una dona que ha patit violència fins que aconsegueix sortir d’aquesta situació.
Així mateix, també parlarem de com posicionar-se davant de la situació i com fer un correcte acompanyament a la vostra filla per recuperar-se de la situació viscuda.
Finalment tractarem les mancances que hi ha darrera del noi que abusa de la seva parella i quins són espais personals ha de treballar per poder relacionar-se des d'una altra perspectiva amb la seva parella, que no sigui des de la violència i el control".