L'Ametlla del Vallès ha de millorar els seus hàbits de reciclatge

Divendres, 15 d’abril de 2016

Al llarg dels darrers anys, les polítiques europees i estatals de residus han apostat per penalitzar els municipis que no reciclen. Existeixen diversos mecanismes per fer-ho, però segurament el més potent és incrementar el preu del tractament de la fracció resta.

Una de les altres vies és incentivar el reciclatge per mitjà del cànon de retorn. És a dir, cada any, els municipis que reciclen reben un retorn econòmic en funció de les tones que reciclen.

Aquestes dues estratègies, castigar el rebuig i premiar el reciclatge, provoquen que el cost de la gestió dels residus als municipis que no reciclen sigui cada any més i més car.

Segon un estudi de l’Agència de Residus de Catalunya, l’any 2014, la composició mitjana de la bossa de residus d’un ciutadà de Catalunya només contenia un 16% de residus no reciclables. Aquest mateix any, els municipis del Vallès Oriental generaven una bossa de residus amb un 74% de rebuig i els veïns de l’Ametlla d’un 78%.

Aquest diferencial de 62 punts percentuals de no reciclatge fa que el nostre poble estigui en una situació d’extrema fragilitat ja que els costos de la gestió d’aquesta composició de deixalles farà pujar de manera exponencial el cost de la seva gestió.

Per tant, la solució més ràpida i fàcil és incrementar d’una manera dràstica les taxes de reciclatge per assolir una estabilització dels costos que haurem d’anar pagant entre tots al llarg dels propers anys.

Darrera actualització: 15.04.2016 | 11:30