8M: Manifest institucional

Dilluns, 8 de març de 2021

Avui, 8 de març, és el Dia Internacional de les Dones. L'Ajuntament de l'Ametlla del Vallès se suma a la seva reivindicació a través d'aquest manifest:

De nou, el 8 de març de 2021, commemorarem el Dia Internacional de les Dones, una data d’homenatge als moviments a favor dels drets de les dones i de reivindicació per continuar fent evidents les desigualtats de gènere. Una reivindicació que va més enllà d’aquesta data i que impregna tots els dies de l’any, l’acció de les administracions públiques i de totes i cadascuna de les persones que conformen la nostra societat.

Tot i els avenços realitzats, les desigualtats i les discriminacions cap a les dones encara estan presents. La crisi humanitària que estem vivint aquest darrer any ens obliga a replantejar el món tal com el coneixíem abans d’aquesta pandèmia. Quan s’ha pogut aturar bona part del sector productiu, el sector dels serveis socials i les cures ha estat essencials per fer front a aquesta situació d’emergència. Paradoxalment, però, es tracta d’un dels sectors amb menys reconeixement social i econòmic i majoritàriament feminitzat. Això avoca a les dones a situacions de vulnerabilitat crues, i es tradueix en una major precarietat laboral d’aquestes i una feminització de la pobresa, entre d’altres. De fet, la majoria de les víctimes de pobresa energètica són dones. Però la discriminació no queda aquí. A més, la bretxa salarial, que supera el 20%, és una realitat que no es tanca i que hem d’abordar per erradicar-la. Això contrasta amb l’àmbit educatiu, en què les dones representen el 60% de les llicenciades i en canvi els càrrecs de més rellevància, en tots els sectors, continuen sent ocupats majoritàriament per homes. El sostre de vidre i el terra enganxós doncs, encara no s’ha superat, i segueix limitant les possibilitats d’ascens i desenvolupament de les dones.

Per tot això, des de l’Ajuntament de l’Ametlla del Vallès volem reforçar el nostre compromís amb la lluita per la igualtat efectiva entre homes i dones sabent que:

- Cal seguir reivindicant el dret de les dones a decidir sobre el propi cos i el dret a una maternitat lliure i segura, vetllant també perquè les dones joves de 16 i 17 anys puguin exercir aquest dret lliurement.

- Cal recordar que l’actual pandèmia del COVID19, a més de la crisi sanitària, està agreujant la crisi política, social, laboral i de drets civils. Ha intensificat una situació crítica i estructural de desigualtats i precarietats, expressades en el conjunt de les nostres vides i que afecta de manera desigual diferents col·lectius com les dones migrants i racialitzades, les dones joves i grans, les persones diverses de gènere dissidents i les dones amb diversitats funcionals i sensorials.

- Cal continuar apostant de forma decidida per polítiques de conciliació de la vida personal, familiar i laboral per garantir que les dones tinguin dret a gaudir de temps de lleure i participació de la mateixa manera que ho fan els homes. Això implica que, també, és important replantejar els permisos de maternitat i paternitat apostant per permisos iguals i intransferibles. A més, cal continuar treballant per implantar al nostre municipi uns horaris més racionals.

Estem immersos en una cultura heteropatriarcal que acaba en una idea de masculinitat molt concreta i acceptada majoritàriament, que es tradueix en hegemonia de la dominació. Darrerament, s’ha fet evident amb més intensitat l’existència de violències en l’àmbit laboral, familiar i de la parella a través de diferents manifestacions. I hem de combatre-la, erradicar-la. És per tot això que persistirem en la lluita, juntes.

I recordem que el feminisme no és exclusiu per a les dones, sinó que ha de permetre que tothom pugui viure més plenament, ha de convertir-se en una responsabilitat compartida entre totes i tots.

 

L’Ametlla del Vallès, a 8 de març de 2021

Darrera actualització: 8.03.2021 | 08:42