"Aprenem a menjar sa", darrer taller del cicle Educatardor

Dimecres, 9 de desembre de 2020

El diumenge 13 de desembre tindrà lloc el taller del cicle “Educatardor”, organitzat per l’àrea d’Ensenyament amb el suport de les Amipes dels centres eductius de l’Ametlla del Vallès.

Aquest darrer taller es titula “Aprenem a gaudir del menjar sa”, i serà impartit per l’Alba Adot (Fundació Alícia), via telemàtica, a partir de les 10h.

Qui hi vulgui participar, ha d’inscriure-s’hi prèviament al web municipal.

Per anar fent boca, l’Alba Adot ens presenta aquest article:

Us costa saber si a casa mengeu prou equilibrat o variat? Des de Fundació Alícia us volem donar a conèixer una eina fàcil, ràpida i eficaç per fer que els vostres àpats siguin el més saludables possible, s’anomena el “Mètode del plat”.

Es tracta d’un mètode per poder planificar i dissenyar plats que continguin els grups d’aliments que cal incloure sempre en els nostres àpats principals. Aquest són hortalisses, farinacis i aliments proteics que combinats amb fruita – la majoria de dies - o làctic com a postres, oli d’oliva verge extra tant per cuina com per amanir i aigua com a beguda principal faran que els nostres dinars i sopars siguin sempre àpats d’allò més proporcionats i saludables.

Si tens dubtes sobre què inclou cadascun dels grups, llegeix a continuació...

  • Hortalisses: enciam, tomàquet, ceba, porros, bròquil, espinacs, carxofes, cols, cogombre, raves, bledes, carbassa... mil possibilitats.  Escolliu sempre les de temporada! I podeu anar variant entre el seu format cru o cuit.
  • Farinacis: cereals i els seus derivats (pa, pasta, arròs, civada, blat de moro, ordi, quinoa...), tubercles (patata, moniato, iuca ...) o llegums (cigrons, llenties, mongetes, pèsols, soja ...). Recordeu prioritzar les versions integrals.
  • Aliments proteics: són la carn, el peix, els ous i els llegums.

Com funciona? Tal i com s’explica a la guia de l’Agència de Salut Pública de Catalunya: “L’alimentació saludable en l’etapa escolar. Guia per a famílies i escoles”, cal dividir un plat estàndard en les parts que mostra la imatge i en cadascuna d’elles col·locar els grups d’aliments que hem comentat anteriorment: la meitat del plat hortalisses, un quart farinacis, i el quart restant aliments proteics.

Tot i que aquest esquema és molt visual, no és necessari presentar el plat sempre dividit. Es poden barrejar els tres grups principals creant un plat complet i únic, o separant els diferents grups entre un primer i un segon plat.

A partir d’aquí, la nostra imaginació serà la que ens permetrà obtenir una gran varietat d’elaboracions, presentacions i combinacions per fer que la nostra alimentació diària sigui el més variada i atractiva possible.

Darrera actualització: 4.12.2020 | 12:54