Avui dimecres 8 de març, Dia Internacional de les Dones, les treballadores i els treballadors de l'Ajuntament de l'Ametlla del Vallès que ho han desitjat s'han concentrat entre les 12 i les 12.30j davant l'Ajuntament, on la regidora Dolors Ferrer ha llegit el manifest "Superem les desigualtats", que es transcriu a continuació:
"Avui, en el marc del 8 de març de 2017, necessitem de nou reivindicar la necessitat de ser visibles, recordar que les dones són la meitat de la població, que han estat i són agents actives en la construcció de la societat, l’impuls de l’economia i la innovació social, i que si perdem aquest potencial estem perdent la meitat de les oportunitats del món, evocant l’advocada i feminista iraniana Shirin Ebadi.
Ja a principis del segle XX, les obreres de la fàbrica tèxtil Cotton a New York reclamaven la igualtat de sou i millors condicions laborals. Avui, ja al segle XXI, seguim veient que les dones del nostre país cobren un 26% menys que els homes, segons un estudi recentment presentat per la Generalitat de Catalunya; ocupen la majoria dels contractes a temps parcial i dediquen el triple d’hores que els homes a les tasques no remunerades de la llar. De fet, un estudi recent de la Cambra de Comerç de Barcelona conclou que el PIB català s’incrementaria un 23,4% si es tingués en compte el treball domèstic i de cura.
Des del món municipal portem més de 25 anys treballant per fer efectives polítiques que ens ajudin a recuperar el llegat de totes elles, i per assegurar un present i un futur més just i més equitatiu. Una feina que es dota de marc legal general, amb l’aprovació de la Llei d’igualtat efectiva de dones i homes (Llei 17/2015).
Tot i els avenços fets, el dia a dia en els municipis i els estudis sobre la temàtica, ens mostren que encara existeixen desigualtats en els diferents àmbits de la vida com en els treballs, la cura, l’educació, les cultures i les famílies. Els estereotips, la banalització dels espais de poders femenins, la falta d’oportunitats ens les esferes de poder i els espais públics, i el sexisme vigent en molts espais professionals.
Per això cal encara fer un pas endavant perquè les polítiques de les dones adquireixin la centralitat necessària dins dels nostres ajuntaments per poder incidir proactivament sobre les causes de les desigualtats i no només fent front a les seves conseqüències. Revisar des de la perspectiva de gènere les institucions o organitzacions a nivell intern i extern i identificar aquelles pràctiques que contribueixen a reproduir el sexisme en la nostra societat, és fonamental per superar les desigualtats existents. Alhora, cal que els pressupostos públics de les administracions reforcin la seva aposta i inversió en les polítiques d’igualtat de gènere i implementin el desplegament de les Lleis d’igualtat i violència masclista.
Avui 8 de març reforcem l’aposta del món local per la igualtat efectiva, sota el rastre del paper històric i pioner dels grups feministes perquè puguem estirar del mateix fil per teixir un horitzó comú on la diversitat i la sororitat sigui un únic reclam contra les desigualtats i el patriarcat. I aquest camí l’hem de fer plegats dones i homes, en la mateixa direcció, tot sabent que una societat no és completa si no reconeix ni reparteix la riquesa, simbòlica i material, amb l’altra meitat, en totes les esferes de la vida".