El dilluns 25 d’octubre es va celebrar un Ple ordinari que va comptar amb la totalitat dels càrrecs electes, i que va tenir un inici molt emotiu pel sentit record que els regidors i regidores varen tenir envers l’Agnès Martínez, exregidora de l’Ajuntament recentment traspassada, a qui se li va dedicar un minut de silenci.
Comiat de l’Andreu González
A l’inici sessió el regidor de Junts per l’Ametlla Andreu González va anunciar que deixava la seva acta de regidor després de divuit anys. González va dir que feia un pas al costat per donar el relleu a gent més jove, i per poder-se dedicar plenament a la seva família. L’exalcalde va destacar els vuit anys que va ser regidor a l’oposició (entre el 2003 i el 2011) com un gran aprenentatge, i va definir la seva etapa com alcalde (de 2011 a 2019) com un gran orgull.
L’actual alcalde Pep Moret (ERC) va fer-li entrega d’un obsequi com a record a la seva trajectòria, i els portaveus de tots els grups varen coincidir a desitjar-li el millor i a donar-li les gràcies per la feina feta i la seva dedicació, més enllà de les diferències polítiques.
Informació d’alcaldia
Com és habitual en el punt “Informació d’alcaldia” l’alcalde va repassar les dades de la COVID-19 a l’Ametlla del Vallès així com de vacunació.
També va fer referència a la notícia publicada en un mitjà digital dies enrere sobre la petició d’informació a l’Ajuntament per part de l’Oficina Antifrau, puntualitzant que les dades donades pel mitjà no eren correctes i que aquest havia fet la rectificació pertinent. L’alcalde va afegir que d’ençà que es va tractar aquesta qüestió en el Ple del mes de maig no hi hagut cap canvi, i seguidament va llegir el comunicat que es preveu emetre des de l’equip de govern al respecte.
El regidor d’Educació Gustau Saeta (ERC) va informar que ja s’ha iniciat l’elaboració del Pla Local d’Educació amb el suport de la Diputació de Barcelona, i que properament es requerirà la participació de tots els grup polítics així com dels agents educatius.
El regidor de Seguretat Ciutadana Jan Santaló (A’t) va explicar que la Policia Local ha identificat els tres responsables dels actes vandàlics esdevinguts la nit del 23 al 24 de setembre, i que passen a disposició de la justícia.
Mireia Morillas (ERC), regidora de Medi Ambient, va informar que properament s’iniciaran proves pilot per abordar la problemàtica dels porcs senglar entorn els contenidors d’orgànica, i va anunciar que s’està valorant licitar la contractació d’una empresa per fer captures d’aquests animals amb gàbies, de cara al 2022.
La regidora de Cooperació Beti Español (A’t) va informar de l’inici, el 6 de novembre, del procés d’elaboració del Pla Local de Cooperació per tal que l’Ametlla tingui un paper rellevant en aquest aspecte, i va fer una crida a la participació de tothom.
Modificacions de crèdit
Es varen realitzar tres modificacions de crèdit. El regidor d’Hisenda Jan Santaló (A’t) va explicar que es feien per poder abordar necessitats sobrevingudes com les despeses jurídiques, per instal·lar senyalització semafòrica a l’entorn de l’escola Bertí i per comprar més saques de verd, atès l’augment de la demanda.
Els grups de l’oposició, per boca dels regidors Baldomero Reyes (PSC) i Andreu González (JXA), varen coincidir a criticar el nombre de modificacions de crèdit que s’han fet en el que portem d’any.
Ordenances fiscals
El regidor d’Hisenda Jan Santaló (A’t) va presentar els primers resultats de l’estudi econòmic municipal que ha realitzat l’àrea d’Hisenda a través de l’enquesta local sobre economia ametllatana, la qual s’ha fet amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona.
Aquest estudi econòmic té com a objectiu millorar la hisenda local mitjançant una política tributària renovada i una gestió més acurada de la despesa pública.
El Ple va aprovar inicialment la modificació de 3 ordenances fiscals. A les número 9 i 17 només es va modificar el redactat, i a la 23, la de connexió (i manteniment) de la xarxa general de clavegueram, es va establir una nova taxa de 20€ per contribuir al seu manteniment.
El regidor de Territori Pere Marieges (A’t) va explicar que a la xarxa de clavegueram de l’Ametlla del Vallès està a punt d’acabar-se-li la vida útil i que, atès que el clavegueram és potser la primera infraestructura en importància de qualsevol poble i/o ciutat, s’ha cregut convenient incorporar aquesta taxa per abordar actuacions petites i avançar-se a que la xarxa falli del tot.
Baldomero Reyes (PSC) es va mostrar disconforme amb que els ciutadans hagin de pagar una nova taxa, i l’Andreu González (JXA) va dubtar que de la conveniència d’aquest impost ja que, a parer del seu grup, no serveix per abordar el problema.
Bar del camp de futbol
Es va aprovar la successió del contracte de la gestió del servei de bar del camp de futbol per canvi de nom de l’empresa, mantenint la data de finalització d’aquest.
Neteja viària
També es va aprovar l’estimació de les al·legacions presentades per l’empresa Brócoli S. L., que s’encarrega del servei de neteja viària des del passat mes d’abril del municipi, com a resposta al requeriment fet per l’Ajuntament.
Dolors Ferrer (JXA) va reclamar que es vetlli perquè els carrers del poble estiguin nets i perquè els diners que es destinten a aquesta empresa repercuteixin en un bon servei.
L’alcalde es va mostrar d’acord amb aquestes observacions, alhora que va reclamar empatia pels efectes negatius que ha tingut la pandèmia de la COVID-19 en empreses com aquesta.
Reglament de Teletreball
Tots els grups varen aprovar inicialment, i per unanimitat, el nou Reglament de Teletreball de l’Ajuntament. El regidor de Recursos Humans i alcalde Pep Moret (ERC) va explicar que durant la pandèmia s’ha demostrat que el teletreball és una bona eina per la conciliació familiar dels treballadors, i que el Consistori ha adaptat per l’Ametlla del Vallès, juntament amb la mesa de negociació, el reglament de teletreball de l’Ajuntament de la Garriga.
Aquest estableix un màxim de 2 dies de teletreball a la setmana durant un període determinat, sempre que es garanteixi la prestació del servei i l’atenció a la ciutadania. També estableix la possibilitat de fer peticions extraordinàries per puntes de feina.
Biomassa
El regidor de Territori, Pere Marieges (A’t) va explicar que davant la preocupació manifestada per un grup de veïns per la instal·lació de la caldera de biomassa per dotar de calefacció i aigua calenta a equipaments municipals, l’equip de govern ha decidit demanar assessorament extern sobre l’afectació d’aquesta instal·lació a les zones de la seva rodalia a un ens independent, concretament al Laboratori del Centre de Medi Ambient del Departament d'Enginyeria Química de la Universitat Politècnica de Catalunya, malgrat els estudis fets per la Diputació de Barcelona donen totes les garanties.
Moció de suport a les dones i nenes afganeses
El Ple va aprovar per unanimitat una moció presentada per tots els grups de suport a les dones i nenes afganeses, per la qual l’Ajuntament condemna enèrgicament l’ocupació talibana, la violació dels drets humans repetidament sobre la població civil i en particular sobre les dones i nenes afganeses; es presta, dins les seves possibilitats, a acollir dones i nenes refugiades; i insta al govern de l'Estat a plantejar mesures contundents contra aquest règim i a cessar els acords econòmics (públics o privats) amb els estats relacionats amb el règim talibà.
Precs i preguntes
Antifrau
Respecte l’exposició de l’alcalde feta anteriorment sobre la notícia publicada en un mitjà digital, el regidor Baldomero Reyes (PSC) va posar en dubte les dates a les que havia fet referència l’alcalde (de 2011 a 2019), i el regidor Andreu González (JXA) va preguntar si l’equip de govern creia que aquesta notícia contenia informació no certa, al que l’alcalde va respondre afirmativament.
El regidor Pere Marieges (A’t) va mostrar el seu rebuig al fet que una denúncia anònima faci mal i esquitxi a tothom de forma indiscriminada, i permeti que s’acusi als treballadors d’aquesta manera, emplaçant el Ple a no consentir-ho.
Sobre aquesta qüestió l’alcalde va afegir que l’equip de govern serà “ferm i honest a l’hora de defensar l’honorabilitat de tots aquells treballadors i treballadores de l’ajuntament i entitats que figuren a la publicació”, però que també serà “ferm amb els que no tenen aquesta honestedat entre els treballadors i treballadores del Consistori”.
Vandalisme
La regidora Dolors Ferrer (JXA) va preguntar si el govern tenia prevista alguna mesura excepcional per pal·liar l’increment d’actes de vandalisme al poble, i el regidor de Seguretat Ciutadana Jan Santaló (A’t) va dir que aquesta és una nova realitat que s’ha d’abordar de forma transversal, i que la Policia Local ho està fent amb la nova unitat de Policia de Proximitat. Alhora, va destacar la bona progressió del cos policial a l’Ametlla i que quan aquest estigui al complet es podrà ser incisiu en el Pla de Seguretat de Barris així com en una gestió més eficient.
Habitatges de Protecció Oficial
La regidora Roser Ametller (JXA) va preguntar sobre aspectes del manteniment dels habitatges de protecció oficial del Maset Nou, al que el regidor d’Habitatge Pere Marieges (A’t) va respondre que l’Ajuntament està atenent totes les obligacions establertes en el conveni.
Gent Gran
Finalment, la regidora de Gent Gran Raquel García (ERC) va interpel·lar al grup de Junts per l’Ametlla per l’escrit que va publicar al Diari de l’Ametlla de setembre, on definia la gestió que fa l’àrea de Gent Gran de “pèssima”. García va explicitar la mala comunicació amb part de la Junta de l’Agrupació de la Gent Gran, i va informar que s’ha requerit la intervenció d’una mediadora externa.
Andreu González (JXA) va respondre-li que el seu grup és lliure d’escriure el que vulgui en el seu espai i va emplaçar a la regidora a governar i a trobar solucions.