El dijous 13 de maig tindrà lloc la xerrada "Les conductes d'assetjament a l'aula", inclosa dins del cicle "Primavera educativa" organitzat per l'àrea d'Esenyament, l'AFA de l'escola Bertí i les AMPAs de l'escola Els Cingles i de l'institut Eugeni Xammar.
Segons les dades recollides a l’enquesta ECESC (Enquesta de Convivència Escolar i Seguretat a Catalunya, Generalitat de Catalunya), les dades sobre maltractament i assetjament escolar pugen any rere any, tant dins com fora de l’aula. Entre els resultats de les últimes dades, es destaca que una mica més de 42% de l’alumnat és o ha estat víctima de maltractaments per part dels companys o de les companyes (un 24% ha patit més d’un fet) i un 10,4% de l’alumnat ha estat assetjats.
Davant d’aquesta situació preocupant i per segon any consecutiu, l’Ajuntament de l’Ametlla del Vallès duu a terme, a través de la Diputació de Barcelona i l’entitat ACTÚA RCS, el projecte "I tu, què fas davant del bullying?" en els centres de primària i secundària del municipi, que té com a objectiu facilitar eines als infants i joves per identificar els diferents tipus d'assetjament existents i ajudar-los a resoldre'ls.
Les bones valoracions que es van obtenir l’any passat i la voluntat de l'Ajuntament d'aprofundir en la millora per a la prevenció de les conductes d'assetjament, ha portat a la regidoria d’Educació a sol·licitar novament el projecte.
Enguany hi participaran 3 centres: IES Eugeni Xammar, escola Bertí i escola Els Cingles, i properament es farà una xerrada online de sensibilització adreçada a famílies, docents i altres agents educatius interessats. En aquesta xerrada parlarem de què és l’assetjament, el seu impacte i, sobretot, eines per poder fer-hi front. De manera paral·lela, en els centres participants es duran a terme dues sessions de treball amb l’alumnat per ajudar-los a identificar aquestes situacions i conscienciar-se sobre els seus efectes i conseqüències. Així, es vol promoure el paper de l'alumnat com a principal actor en la prevenció i detecció d'aquestes conductes.
El projecte "I tu, què fas davant del bullying?" fuig del binomi tradicional víctima-agressor i implica al grup com a element clau en diferents sentits: per una banda, deixant palès com aquestes conductes poden arribar a alterar el benestar de l’aula i afectar, per tant, tots els seus integrants. I per l'altra, apoderant al grup com a actor indispensable per frenar aquestes situacions.
L'objectiu és que tota la comunitat educativa, incloent les famílies, els centres i sobretot, l'alumnat, s'impliquin i s'aconsegueixi centres escolars lliures d'assetjament.
Si estàs interessat en assistir a la xerrada oberta que es farà el dijous, 13 de maig a les 20h, per ZOOM, et pots inscriure al web de l’Ajuntament, uns dies abans rebràs al teu correu, l’enllaç per poder-hi accedir.