El document més antic de l'arxiu municipal

Dijous, 5 de desembre de 2019

El document més antic de l’Arxiu Municipal de l’Ametlla del Vallès és un pergamí produït el dia 28 de maig de l’any 1466, que ens narra uns fets esdevinguts ben aquella data. Es tracta d’una escriptura de venda d’un censal mort que el Baró de Montbui va fer al Sr. Bernat Folgueres de Plegamans.  

Un censal mort era l’obligació de pagar un cànon anual de per vida com a contrapartida d’un capital donat. El censal mort va ser una fórmula força habitual a la Catalunya del segle XV per encobrir els préstecs usuraris que xocaven amb els principis de la moral cristiana. Així doncs, el Sr. Bernat Folgueres de Plegamans restava obligat a pagar un cànon o pensió anual vitalici a favor del Baró de Montbui, el Sr. Joan de Torrelles, per compensar el capital que aquest li havia entregat prèviament.

El document ens explica que per tal de deixar constància de l’establiment d’aquest censal mort, el dia 28 de maig de 1466 es va celebrar una reunió anomenada Consell General, que va comptar amb la presència de nombroses personalitats rellevants de la Baronia, els quals actuaven en qualitat de testimonis. I en nom de la Parròquia de Sant Genís de l’Ametlla van acudir-hi com a testimonis els prohoms Sr. Pere Draper, el Sr. Pere Oliveres i el Sr. Joan Collet (àlies Xammar). També van participar-hi els caps de casa de les Parròquies que integraven la Baronia de Montbui i que eren les següents: l’Ametlla, Palaudàries, Bigues, Riells, Lliçà d’Amunt, Santa Eulàlia de Ronçana, Sant Mateu de Montbui i Sant Feliu de Codines. Evidentment, també van assistir-hi els interessats principals en la qüestió, és a dir el Sr. Bernat Folgueres de Plegamans i el Batlle de la Baronia, Sr. Joan Costenes, que actuava en representació del Baró de Montbui.

La reunió del Consell General va tenir lloc al poble veí de Santa Eulàlia de Ronçana.

El pergamí va ser escrit en llatí i té unes dimensions de 63 centímetres d’alt per 54 d’ample. Està emmarcat i en algun moment del passat fou restaurat ja que presentava estrips que algú es va dedicar a reparar.

Darrera actualització: 5.12.2019 | 13:36