En el Ple ordinari del passat 27 de gener el grup municipal de l'Ametlla en Comú, amb l'adhesió de la resta de forces polítiques (PDeCAT, Ametlla't amb ERC, Partit Socialista de Catalunya i Solidaritat Catalana), presentava una moció de suport a les persones afectades per les clàusules sòl, que es va aprovar per unanimitat.
Les clàusules sòl
Les clàusules sòl són un exemple clar d'opacitat i d'abús del mercat financer dins dels contractes hipotecaris, les quals imposen un índex mínim per al pagament d'interessos relacionats amb el crèdit hipotecari, de forma que si l'índex de referència baixa per sota d’un determinat nivell, la persona afectada no pot gaudir d'aquesta reducció dels interessos.
La seva aplicació és legal, però no ho és incloure-la en un crèdit hipotecari sense informar degudament a les persones que el sol•liciten. És per aquest motiu que aquestes clàusules han estat denunciades en moltes ocasions per activistes, moviments socials i associacions de consumidors.
Després d'una llarga disputa judicial, el proppassat 21 de desembre de 2016 el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va fallar a favor de les persones afectades, declarant la devolució íntegra de les clàusules sòl des de l'inici del contracte hipotecari al considerar-les abusives, ja que els consumidors no havien estat adequadament informats sobre la càrrega econòmica i jurídica que els imposaven aquestes clàusules.
Atesa la resolució del TJUE de retroactivitat total de la clàusula sòl, estimada en 4.000 milions d'euros segons el Banco de España, el govern espanyol ha anunciat la creació d'un nou codi de bones pràctiques d'adhesió voluntària per part de les entitats financeres, per facilitar la resolució de les reclamacions de les persones afectades mitjançant un procés extrajudicial, una proposa que s'entén que és de mínims i que respon als interessos de les entitats financeres per sobre dels drets de les persones afectades
És per això que tots els grups municipals han acordat:
A) Sol·licitar al Banco de España l'aplicació immediata de les seves competències en matèria de supervisió de les activitats de les entitats financeres, per assegurar la correcta gestió de la devolució dels imports generats per les clàusules sòl, així com de la supervisió activa i permanent per evitar que es repeteixin vulneracions de drets a futur.
B) Instar l'Agència Catalana de Consum i la Agencia Española de Consumo, Seguridad Alimentaria i Nutrición a proporcionar tots els mitjans de suport tècnics i jurídics necessaris per a defensar els drets de les persones afectades per la clàusula sòl. Incloent, si s’escau, la creació d'equips i oficines d'atenció específiques.
C) Que l'Ajuntament de l’Ametlla del Vallès faciliti espais de treball i suport a les entitats locals autogestionades que donin suport de forma gratuïta a les persones afectades per les clàusules sòl, i reforçar els serveis municipals de defensa del consumidor i d'orientació jurídica, amb recursos específics que facilitin el procés de devolució dels imports derivats de les clàusules sòl a les persones afectades dins del municipi, i elaborar una guia informativa, publicitat de que es facilita aquest assessorament.
D) Instar el Govern de la Generalitat i al Govern de l'Estat espanyol a obrir respectives comissions d'investigació per realitzar un estudi seriós que determini l'impacte de l'aplicació de clàusules il•lícites com la clàusula sòl, en concret, i d'altres clàusules relacionades amb l'activitat de les entitats financeres.
E) Comunicar aquests acords al Govern de l'Estat espanyol, al Govern de la Generalitat, a les associacions de defensa dels consumidors, a entitats municipals i moviments socials de defensa del dret a l'habitatge i a les entitats financeres afectades per l'aplicació de les clàusules sòl.
El dijous 23 de març es farà una xerrada sobre les clàusules sòl a les 19.30h a la Sala Polivalent.