L'Emma Puig i Bosch, nascuda a l'Ametlla del Vallès, és mestra de l'escola Bertí i des del mes de maig és la presidenta de la Comissió de Carnaval i Colles de Gitanes de l'Ametlla. Des de sempre ha estat molt vinculada a la vida associativa del nostre poble, essent monitora i directora del GEPA, locutora de Ràdio l'Ametlla,membre de Creu Roja l’Ametlla, de la Coral Lo Lliri, de la Comissió de Carnaval i Colles de Gitanes, balladora i assajadora de gitanes o coautora del llibre "Coral "Lo Lliri", 100 anys cantant", entre d'altres.
Enguany la Comissió de Carnaval i Colles de Gitanes de l'Ametlla enceta nova etapa, amb una junta nova al capdavant. Quins són els seus principals objectius?
Principalment fer que la nostra festa es mantingui i que junt amb el ball de Gitanes, aquestes tradicions segueixin endavant impulsades per la gent del poble. També fer que la gent participi de tots els actes, ja sigui directament o venint de públic.
Fins on es remunta la celebració del Carnaval a l'Ametlla del Vallès? Si no m'equivoco, és la festa més antiga del poble?
Segons un document que va trobar el Francesc Roger als arxius de Can Plantada el 1578 ja es celebrava Carnaval al nostre poble, no sabem si és la més antiga, però ve de molt enrere.
Quan es crea la Comissió?
Antigament diferents entitats del poble havien organitzat la festa i creiem que cap als anys 60 ja es va establir un grup de gent que l’organitzaven, als any 90 vam constituir l’entitat legalment perquè ens ho demanaven pel tema de subvencions i responsabilitat. Jo hi vaig entrar perquè era balladora i assajadora, però també per tradició familiar perquè el meu pare també n’era membre.
Aquesta festa va ser, durant molts anys, un referent a la comarca. Es manté viu aquell esperit?
Fins als anys 80, que en molts pobles del voltant no es celebrava, molta gent venia a veure i a disfressar-se a l’Ametlla, especialment el dimarts a la nit. Ara ja no és tant així, però sí que som dels pocs pobles on el Carnaval dura 4 dies i on sempre van junts disfresses i Ball de Gitanes. El que volem aconseguir nosaltres és que la gent del poble hi participi, ja sigui disfressant-se, ballant Gitanes o venint a veure els actes.
No s'entendria el Carnaval de l'Ametlla sense el Ball de Gitanes. Quants balladors/es hi ha? Com us organitzeu? Quan i on assageu?
Sempre hem dit que una cosa manté l’altra, però potser són més les Gitanes que fan que el nostre Carnaval es mantingui. Actualment hi ha 4 colles que entre totes apleguen 70 balladors, estan dividides per edats i assagen un cop per setmana des d’octubre fins a maig. En les colles de petits i mitjans funcionen com una activitat extra-escolar i els assajos són seguits, en el cas de joves i grans després de Carnaval assagen en funció de les ballades que tenen.
Els assajadors són balladors o antics balladors, i en el cas dels grans s’assagen entre ells.
Ara fa uns 4 anys que assagem en un local del Centre Comercial Sant Jordi i tot i que ens agradaria un lloc més cèntric, podem estar contents perquè ja fa uns anys que no canviem; crec que som l’entitat que hem estat en més locals diferents del poble.
Ja fa uns quants anys que torneu a sortir a ballar fora. Us agradaria organitzar més ballades a l'Ametlla més enllà de les de Carnaval?
Aquests últims anys hi ha ganes de fer més coses i intentem participar en ballades que ens conviden i també que es ballin Gitanes a l’Ametlla cap a la primavera: fa dos anys vam fer una trobada de joves, l’any passat la Trobada Infantil que cada any fem amb els pobles del voltant i aquest any es farà aquí la Picada de Gitanes que es fa entre Montmeló, l’Ametlla i Parets. Tampoc podem assumir fer gaires ballades en el mateix any ni per pressupost ni per organització.
Està assegurat el relleu generacional?
En les colles de Gitanes i els assajadors es va produint, però hi hem d’anar treballant perquè sempre hi ha algunes edats de les que no tenim balladors. Pel que fa a la Comissió, ens està costant més i actualment, tot i que som pocs a la junta, per Carnaval comptarem amb la col•laboració de les assajadores, alguns balladors de joves i grans i pares i mares dels balladors.
El Carnaval tampoc s’entendria sense l’escudella de Carnestoltes de l’Ametlla, que fins i tot apareix en el llibre “Catalunya Bull”, presentat recentment...
La veritat és que ens va fer molta il• lusió que la Judit Pujadó ens volgués incloure en el seu llibre i, quan vam comptar i vam veure que fa més de 30 anys que es celebra, vam veure que potser sí que ja comença a ser una tradició. Esperem que aquest any encara siguem més gent a l’hora de dinar en el pavelló, ja que tant el Francesc, el cuiner, com els seus col•laboradors treballen de valent aquell dia perquè surti una escudella boníssima.
Què destacaria de la programació d’enguany? Hi ha alguna novetat?
Aquest any mantenim els dies de l’any passat començant el divendres i acabant dilluns, que és festa local.
Tornarem a veure el Rei Carnestoltes en persona passejant pel poble i en alguns dels actes. Recuperem l’esmorzar de carnaval amb senglar estofat que es va fer fa 4 anys i que tindrà lloc al Casal d’Avis el dissabte al matí per començar la festa amb força, després als jardins de Can Muntanyola hi haurà el taller de Carnaval infantil amb inflables per a tots els nens i nenes que vinguin.
Dissabte a la nit tornem a convocar als “Homes amb talons i dones amb collons” que vinguin a sopar i vestits del sexe contrari, els convidarem a un entrepà i podran ballar amb l’Orquestra Sofregit. Ells fan versions dels anys 70 i 80, cosa que pot donar moltes idees per a les disfresses, encara que la gent pot venir disfressat del que vulgui.
En la Cercavila de diumenge recuperarem algunes disfresses antigues de comparses que havien sortit, perquè recordem els Carnavals de fa alguns anys, penso que serà una cosa molt maca. Aquest any també fem una gran panera amb la col•laboració dels comerços del poble, esperem que la gent compri números perquè valdrà molt la pena i a nosaltres ens ajuda en les despeses de la festa.
Vols afegir res més?
Evidentment, volem que tothom vingui a veure també les dues ballades de Gitanes, a l’Escudellada, al Cercavila i el ball del pavelló i la Cremada del Carnestoltes i que no només han de venir els que tenen familiars o amics que hi surten; la festa és perquè tothom en pugui gaudir i està organitzada per gent del poble per a tota la gent del poble. Finalment volem agrair a l’Ajuntament, perquè sense el seu suport econòmic i logístic la festa no seria possible. I com diu el Rei Carnestoltes: Gaudiu, que la vida són 8 dies i 4 són Carnaval.