Es duplica el nombre de senglars capturats gràcies a les gàbies

Dijous, 23 de febrer de 2023

El web especialitzat territorirural.cat publica un reportatge sobre l’efectivitat de les mesures implementades per l’Ajuntament de l’Ametlla del Vallès per combatre la plaga de porcs senglar, i es fa ressò dels bons resultats obtinguts d’ençà de la utilització del sistema de gàbies per capturar aquests animals.

El digital destaca que de novembre a desembre de l’any passat es varen capturar 24 exemplars amb les cinc gàbies distribuïdes en punts estratègics del nostre poble, que s’han de sumar als 21 més que es van atrapar a través del sistema de batudes i espera nocturna dels caçadors.

L’alcalde Pep Moret explica que les característiques de l’Ametlla del Vallès comporten la presència d’animals de bosc a la zona urbana de forma habitual, ocasionant problemes de seguretat i de salubritat, sobretot a causa dels senglars.

Moret afegeix que “Necessitàvem un mètode en les zones urbanes i periurbanes on les batudes no es poden dur a terme, i vam trobar en les gàbies un complement que s’adequava al que buscàvem”.

Aquestes cinc gàbies són de color verd, estan monitoritzades i només s’activen durant la nit, per evitar captures d’altres animals domèstics durant el dia. Un cop feta la captura d’un senglar, un equip integrat per veterinaris practica l’eutanàsia a l’animal, i es procedeix a la seva destrucció a través d’un gestor autoritzat.

L’alcalde insisteix a destacar que l’Ajuntament ha actuat de “Forma quirúrgica”, en aquelles ubicacions amb major presència d’animals, tenint en compte que a l’Ametlla del Vallès la seva presència és dispersa.

Altres mesures adoptades pel Consistori els darrers mesos, al marge de la implementació de les gàbies i de les batudes puntuals de caça (l’Ametlla és zona protegida de caça), ha estat la instal·lació d’estructures als contenidors d’escombraries als barris del nord del municipi, per evitar que els animals els bolquin i escampin la brossa quan busquen menjar.

Finalment, l’article esmenta l’estratègia coordinada amb de 14 municipis del Vallès Oriental, entre els quals es troba l’Ametlla, i la Generalitat de Catalunya, per establir un pla de gestió conjunt d’aquesta problemàtica.

Article de Territori Rural

Darrera actualització: 23.02.2023 | 10:44