Del 16 ali 21 de novembre tindrà lloc la 12a edició del Gran Recapte, una campanya de recollida massiva d’aliments bàsics a supermercats i comerços per tal de contribuir a garantir el dret a l’alimentació de les persones en situació de vulnerabilitat.
Aquesta iniciativa, promoguda pel Banc d’Aliments, enguany s’ha hagut d’adaptar a les noves circumstàncies derivades de la pandèmia de la COVID-19, reinventant la campanya i convertir-la en una campanya virtual de donacions.
Com funcionarà
La 12ª edició del Gran Recapte d’Aliments se celebrarà els dies 20 i 21 de novembre, tot i que les donacions al punt de recollida estaran actives des del dilluns 16 de novembre.
El Gran Recapte online estarà operatiu fins al 16 de desembre.
Principals punts de recollida/donacions
- A la pàgina web www.granrecapteonline.com pròpia dels Bancs dels Aliments, on es podran fer donacions que permetran adquirir aliments i distribuir-los.
- Als establiments de les cadenes de supermercats i altres comerços. Serà el personal de botiga i/o el voluntariat qui convidi a la ciutadania a fer donacions a l’hora de pagar a caixa. Aquesta donació es farà a través d’un CODI GRAN RECAPTE. Un cop finalitzada la campanya s’adquiriran aliments bàsics de primera necessitat.
- A través de bizum 33596
- Les webs de les diferents cadenes de distribució d’aliments, on es podran fer donacions quan els clients facin la compra on line.
- Altres canals de donació: adquisició de tiquets a nercats nunicipals (fórmula que es va dur a terme amb èxit l’edició passada) i a establiments de proximitat.
Una bona part de les tones distribuïdes al llarg de l’any pels Bancs dels Aliments provenen de l’aprofitament alimentari, però hi ha aliments bàsics que calen per complementar la dieta de les persones ateses que són difícils d’aconseguir a través de la recuperació, com és el cas de l’oli, la llet o les conserves.
L’emergència social derivada de la COVID-19
Des de la irrupció de la COVID-19 els Bancs dels Aliments han hagut d’actuar amb celeritat per poder adaptar la seva operativa i donar resposta a una creixent demanda d’aliments per part de les entitats socials. Aquest increment ja supera el 40% respecte al mateix període de l’any passat.
L’escenari de pandèmia COVID19 d’aquesta tardor sembla indicar que l’emergència social derivada de l’emergència sanitària i l’alentiment de l’activitat econòmica, comportarà que moltes persones tinguin dificultats per a cobrir les necessitats bàsiques.
Fent balanç dels gairebé set mesos que han transcorregut des de que es va declarar l’estat alarma el passat 14 de març de 2020, el Bancs dels Aliments catalans atén més de 262.000 persones de mitjana mensual a través de 636 entitats d’iniciativa social, un 40% més que abans de declarar-se l’EMERGÈNCIA COVID19. S’han distribuït més 15 milions de quilos d’aliments des de l’inici d’any, amb un valor PVP estimat de 35 milions d’euros.
+ informació:
www.granrecapte.com
www.granrecapteonline.com