Divendres vinent dia 22 de gener tindrà lloc la inauguració virtual de l’exposició fotogràfica “Exposició de merda”, organitzada per l’AFiC amb el suport de l’àrea de Media Ambient de l’Ajuntament. La inauguració es podrà veure a les 17h al canal Youtube de l’Ajuntament.
Aquesta exposició tindrà un format poc habitual, adaptat a les mesures sanitàries decretades per evitar contagis de la COVID-19, i és per aquest motiu que es farà a l’aire lliure, concretament a la plaça de l’Ajuntament, on es podrà visitar fins el dia 31 de gener.
L’exposició consta d’un recull de 30 fotografies realitzades pels membres de l’esmentada entitat, les quals s’han fet a carrers, places torrents i entorns rurals del nostre poble.
A continuació l’AFiC ens explica les característiques i la motivació d’aquesta iniciativa:
Al juliol del 2020, alguns socis i sòcies de l’AFiC, càmera de fotos en mà, vam sortir a fer una passejada per un indret concret del poble. En tant sols un parell d’hores, vam recollir més de cinc bosses grosses d’escombraries i vam poder fotografiar una gran quanitat de “merda”. Una gran placa d’uralita en un espai on solen jugar els infants va centrar quasi tota l’atenció, però també vam fotografiar un matalàs vell així com tota mena de rebuig. El que pretén l’exposició és denunciar aquestes petites accions quotidianes que malmeten i embruten el nostre entorn, fer visible que molts residus van a parar allà on no toca, i per últim, però no menys important, remoure consciències posant de manifest que les nostres accions quotidianes tenen un gran impacte en l’entorn local. Un envàs de plàstic llençat al terra, o una llauna de cervesa deixada vora d’un camí, és possible que s’hi quedin durant molt i molt de temps, embrutant i contaminant. El cartell de l’exposició és un exemple del tipus de fotografia que veurem. La paradoxa és que tant sols a 50 metres d’on es va llençar aquesta caixa de cartró hi ha un contenidor blau. Perquè cal saber que una llauna de cervesa, feta d’alumini, triga més de 10 anys a degradar-se a la natura, i a més, genera òxid de ferro, mentre que si la llencem al contenidor adequat, entra al circuit de reciclatge i pot esdevenir un producte d’alumini nou. El mateix passa amb un tetrabrick, que si el llencem a la natura, pot trigar entre 20 i 30 anys a degradar-se, mentre que si es recicla i se’n separa el plàstic de l’alumini, es reaprofiten tots dos. Penseu que les bosses de plàstic, que se’n troben moltes de llençades, triguen més de 150 anys a desintegrar-se i les ampolles de plàstic en poden trigar més de 1.000. L’exposició que veurem a la plaça de l’ajuntament, del 22 al 31 de gener, està realitzada en un format ben nou al nostre poble. Es durà a terme en un espai exterior i les fotografies estan col·locades de manera que proporcionen un recorregut força interessant per a totes les persones que la visitin. Primer podrem observar voluminosos, plàstics i llaunes tant a camins com a parcs i per últim una bona mostra de les fotografies que vam fer el dia de la sortida conjunta a finals de juliol de 2020. Al acabar el recorregut, estem convençuts que us donarà la sensació que moltes de les fotografies que heu vist us sonen, us són familiars, i per desgràcia és així, és amb la realitat que malauradament vivim. Estem força acostumats a veure aquestes mostres d’incivisme i poc respecte al medi ambient. Si aquesta exposició en certa manera pot ajudar a canviar o modificar petits hàbits de les persones, ja estarem contents d’haver pogut ajudat al nostre entorn i a millor el nostre poble. AFiC
Al juliol del 2020, alguns socis i sòcies de l’AFiC, càmera de fotos en mà, vam sortir a fer una passejada per un indret concret del poble. En tant sols un parell d’hores, vam recollir més de cinc bosses grosses d’escombraries i vam poder fotografiar una gran quanitat de “merda”. Una gran placa d’uralita en un espai on solen jugar els infants va centrar quasi tota l’atenció, però també vam fotografiar un matalàs vell així com tota mena de rebuig.
El que pretén l’exposició és denunciar aquestes petites accions quotidianes que malmeten i embruten el nostre entorn, fer visible que molts residus van a parar allà on no toca, i per últim, però no menys important, remoure consciències posant de manifest que les nostres accions quotidianes tenen un gran impacte en l’entorn local.
Un envàs de plàstic llençat al terra, o una llauna de cervesa deixada vora d’un camí, és possible que s’hi quedin durant molt i molt de temps, embrutant i contaminant. El cartell de l’exposició és un exemple del tipus de fotografia que veurem. La paradoxa és que tant sols a 50 metres d’on es va llençar aquesta caixa de cartró hi ha un contenidor blau.
Perquè cal saber que una llauna de cervesa, feta d’alumini, triga més de 10 anys a degradar-se a la natura, i a més, genera òxid de ferro, mentre que si la llencem al contenidor adequat, entra al circuit de reciclatge i pot esdevenir un producte d’alumini nou. El mateix passa amb un tetrabrick, que si el llencem a la natura, pot trigar entre 20 i 30 anys a degradar-se, mentre que si es recicla i se’n separa el plàstic de l’alumini, es reaprofiten tots dos. Penseu que les bosses de plàstic, que se’n troben moltes de llençades, triguen més de 150 anys a desintegrar-se i les ampolles de plàstic en poden trigar més de 1.000.
L’exposició que veurem a la plaça de l’ajuntament, del 22 al 31 de gener, està realitzada en un format ben nou al nostre poble. Es durà a terme en un espai exterior i les fotografies estan col·locades de manera que proporcionen un recorregut força interessant per a totes les persones que la visitin.
Primer podrem observar voluminosos, plàstics i llaunes tant a camins com a parcs i per últim una bona mostra de les fotografies que vam fer el dia de la sortida conjunta a finals de juliol de 2020.
Al acabar el recorregut, estem convençuts que us donarà la sensació que moltes de les fotografies que heu vist us sonen, us són familiars, i per desgràcia és així, és amb la realitat que malauradament vivim. Estem força acostumats a veure aquestes mostres d’incivisme i poc respecte al medi ambient. Si aquesta exposició en certa manera pot ajudar a canviar o modificar petits hàbits de les persones, ja estarem contents d’haver pogut ajudat al nostre entorn i a millor el nostre poble.
AFiC