El referèndum per a l'autodeterminació de Catalunya celebrat el proppassat 1 d'octubre va mobilitzar a una part destacada dels ciutadans i ciutadanes del nostre poble.
Els dies previs a la jornada de votació es varen anar succeint múltiples actes, alguns de condemna a les accions dutes a terme per part de l'estat espanyol, i d'altres de caire festiu i reivindicatiu a favor del referèndum.
A punt d'arribar a l'1 d'octubre tota l'atenció es va traslladar a l'escola Bertí, únic col•legi electoral de l'Ametlla del Vallès amenaçat (com tots els del país), de ser precintat per evitar que es dugués a terme el referèndum. Davant d'aquest fet, i per evitar el precinte, el dissabte al vespre el PDeCAT de l'Ametlla va organitzar un sopar de germanor al qual hi van assistir unes dues-centes persones, algunes de les quals es van quedar a dormir al centre.
1 d'octubreArribats a l'1 d'octubre, en plena matinada un degoteig constant de gent va anar concentrant-se al pati de l'escola fins a omplir-lo de gom a gom, hores abans de l'obertura del col•legi electoral i de que arribessin les urnes i les paperets enmig d'una sonora ovació. A partir de les nou del matí, amb les set meses ja constituïdes gràcies als vint-i-un voluntaris que es varen prestar a ser-hi després que no hi havia cap dels membres escollits, va començar la votació (el cens era universal). Malgrat alguns problemes tècnics que es varen anar reproduint al llarg del dia, tothom que ho va desitjar va poder exercir el seu de vot, vivint-se moments molt emotius, com per exemple les ovacions que rebien els votants d'edat més avançada.
Al llarg del dia, grups de veïns i veïnes del nostre poble varen organitzar activitats continuades des de primera hora del matí, com una xocolatada organitzada per les ampes de les escoles del poble, una arrossada, una truita de 144 ous, una exhibició de ball i una parada amb entrepans i cafès.
Rumors i tensióAquest ambient festiu, emotiu i familiar va haver de conviure, a mesura que avançava la jornada, amb alguns rumors, com els d'una possible arribada de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional a la tarda. Davant d'aquests rumors, un grup de persones es va organitzar per resistir de manera pacífica, i es van bloquejar amb cotxes i contenidors els carrers d'entrada i sortida a l'escola Bertí, permetent-hi només l'accés a peu. Va ser en aquest moment, entorn les 18.30h, que es va decidir concentrar les votacions en una sola mesa per preservar, així, els vots emesos fins aleshores a les altres sis.
A mesura que s'arribava a les vuit del vespre, hora en què es tancaven les votacions i començava el recompte, el pati i la rodalia de l'escola Bertí presentava un aspecte mai vist a l'Ametlla, amb una gran concentració de gent esperant saber els resultats de les votacions.
ResultatsPocs minuts abans de les deu de la nit, l'alcalde Andreu González va agrair públicament el comportament i el civisme demostrat per tots els veïns i veïnes, i va fer públic els resultats del referèndum a l'Ametlla del Vallès a tota la gent concentrada a l'escola Bertí, la qual, emocionada, va fer una sonora ovació i va entonar el Cant dels Segadors.
Aquests varen ser els resultats:Total de vots emesos: 4.066Vots "Sí": 3.773 (92,93%)Vots "No": 199 (4,89%)Blancs: 64 (1,57%)Nuls: 30 (0,73%)Cens universal.
ReaccionsL'endemà del referèndum, el dilluns 2 d'octubre, ha tingut lloc una concentració de condemna a la vulneració dels drets i llibertats dels catalans per part de l'estat espanyol.
El dia 3 d'octubre, s'ha convocat una vaga general, per la qual els equipaments municipals romandran tancats durant tot el dia, tret de l'Ajuntament, que garantirà els serveis mínims (finestreta única i registre d'entrada).