Ahir dilluns 30 de maig l'Ajuntament de l’Ametlla del Vallès va aprovar en sessió plenària l'adhesió a la "Declaració per uns municipis i comunitats cuidadores", un projecte impulsat per la Diputació de Barcelona al que s'han sumat una vuitantena de ciutats.
L'acord, aprovat per unanimitat, té per objectiu posar en valor les cures com a dret social i impulsar polítiques locals en l’atenció a les cures en la comunitat, des de la corresponsabilitat i la innovació social.
La Declaració expressa el compromís dels ens locals a entendre les cures “Com una activitat essencial per a la vida, així com per a la dinamització social i econòmica dels nostres municipis, que requereix de major reconeixement i de corresponsabilitat personal, social i institucional”, i concreta un decàleg de 10 accions per avançar en les polítiques públiques locals de les cures.
A la província de Barcelona, l’any 2020 hi havia més de 120.000 persones amb una situació de dependència reconeguda, un 40% de les quals majors de 85 anys. L’envelliment de la població, que creix de forma sostinguda - amb un 19% de majors de 65 anys, dos punts percentuals per sobre respecte fa només deu anys i amb cada vegada més persones que superen els 85, sobretot dones- situa les cures de llarga durada com un repte pels municipis.
Davant d'aquesta realitat, el consistori de l’Ametlla del Vallès ha volgut sumar-se i reconèixer la cura com un valor públic que ha d’esdevenir en un dret social i de ciutadania, garantint les condicions perquè totes les persones puguin donar i rebre cura adequada a les seves necessitats i projectes de vida, i en el context de les seves comunitats.
Decàleg
L’Ajuntament present a les jornades «Cap a un nou sistema públic de cures en la comunitat»
Els dies 25 i 26 d’abril el regidor d’Acció Social Jaume Durall va participar a les jornades «Cap a un nou sistema públic de cures en la comunitat» al Paranimf de l’Escola Industrial de Barcelona, amb l’assistència de més de 400 representants d’ajuntaments, experts i professionals del sector assistencial. Les jornades, organitzades per la Diputació de Barcelona a través de l’àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social, van voler posar en valor el paper de l’administració local en la millora dels serveis i recursos de proximitat vinculats amb les cures, com l’ajuda domiciliària, les tecnologies d’atenció a la llar, l’adaptació funcional dels habitatges i l’assistència personal, l’atenció integrada i la cooperació público-comunitària, així com el suport a les persones cuidadores.