L’Ametlla del Vallès s’adhereix a la declaració contra l'homofòbia: la lesbofòbia, la gaifòbia, la bifòbia i la transfòbia

Dilluns, 17 de maig de 2021

Avui, 17 de maig, és el Dia Internacional de la lluita contra l'Homofòbia (lesbofòbia i gaifòbia), la Bifòbia i la Transfòbia i, amb motiu d'aquesta efemèride, l'Ajuntament de l'Ametlla del Vallès referma el seu compromís amb la defensa dels drets d'aquest col·lectiu, a través d'aquest manifest:

Tornem a dir no a la LGTBIFÒBIA

Un dia com avui de 1990, l’OMS va eliminar l’homosexualitat de la llista de malalties mentals. No va ser així amb la transsexualitat, que vam haver d’esperar fins al 18 de juny de 2018 per veure-la eliminada de la llista de malalties mentals. L’Ajuntament de l’Ametlla del Vallès s’adhereix a aquesta jornada reivindicativa, que vol deixar palès el compromís inequívoc del nostre municipi amb la plena igualtat i el rebuig a qualsevol forma de violència contra les persones per la seva identitat de gènere o les seves orientacions sexuals i afectives.

Des de l’aprovació l’any 2005 de la llei del matrimoni igualitari, el col·lectiu, fruit de la seva incansable lluita, ha anat conquerint nous drets i major quotes de protecció legal, però segueix sent insuficient. Les organitzacions LGTBIQ+ segueixen reclamant l’aprovació d’una Llei Trans a nivell estatal que faciliti la transició de gènere o l’efectiva implantació de la Llei 11/2014, de 10 d’octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, aprovada pel Parlament de Catalunya.

El col·lectiu segueix patint discriminació, estigma i violència, ja sigui física, psíquica, ambiental o institucional. Un exemple d’aquesta són les 113 agressions registrades a Catalunya durant l’any 2019 o l’assassinat de Normunds Kindzulis, activista LGTBI, el passat mes d’abril a Letònia, que va ser cremat viu a la porta de casa seva pel seu activisme.

L’Ajuntament de l’Ametlla del Vallès expressa el seu ferm compromís amb la reivindicació dels drets de les persones LGTBIQ+ i instarà a les institucions competents per assegurar el compliment d’aquestes lleis i la implantació dels Serveis d’Atenció Integral LGTBI, per reconèixer i visibilitzar les diversitats sexuals i de gènere en totes les esferes socials i personals.

Així mateix, volem reconèixer la feina realitzada per totes aquelles persones que han posat la cara, el cos i, molts cops, la vida, per aconseguir la igualtat LGTBIQ+. També volem enviar un missatge de solidaritat i de suport a totes aquelles persones que pateixen discriminació o violència per la seva identitat o orientació sexual a qualsevol indret del món, doncs encara hi ha més de 70 països on l’homosexualitat es considera un delicte i està castigada amb penes de presó o, fins i tot, la mort.

Amb motiu d'aquesta jornada, igual que cal fer cada dia i sense ambigüitats, condemnem totes les actituds de rebuig, de prejudici i d'hostilitat contra lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals, i fem una crida a tots els poders polítics, institucions, entitats i col·lectius i a tota la societat civil per a erradicar tot tipus de discriminació i violència per raó d'identitat de gènere o d'orientació afectiva i sexual. Molt especialment en uns moments en els que els discursos LGBTIfòbics malauradament tornen a aparèixer i els drets assolits tornen a estar en perill.

Per segon any, i a causa de la situació causada per la pandèmia de la COVID19, reivindiquem de manera molt especial la salvaguarda dels drets de les persones del col·lectiu LGBTI, amb un record especial per aquelles persones institucionalitzades. I ens comprometem a una especial atenció i seguiment de totes les situacions de vulnerabilitat per a que cap persona del col·lectiu LGBTI no en surti discriminada.

L’Ametlla del Vallès, a 17 de maig de 2021

Darrera actualització: 17.05.2021 | 10:03