El passat 28 de gener més de 150 veïns i veïnes del nostre municipi van participar a la reunió informativa sobre seguretat que va organitzar l’Ajuntament. Diversos agents dels Mossos de l'Àrea Bàsica Policial de Granollers i de la Policia Local van exposar la situació delictiva actual i els sistemes que s’utilitzaran per fer-hi front, com les noves dotacions tecnològiques de càmeres de videovigilància i dron que el consistori està implementant de forma pionera a la zona i que a finals de mes ja estaran totalment actives.
L’alcalde Andreu González, encarregat d’obrir la sessió, va donar pas a un representant de l’empresa ControlCat, Albert Cortada, per explicar la implementació i el funcionament del sistema de videovigilància que permetrà detectar i alertar de l’entrada de vehicles sospitosos. El sergent de la Policia Local, Carles Torra, va detallar la gestió d’aquest sistema exposant la coordinació que requerirà amb els Mossos d’Esquadra. Es tracta d’11 càmeres lectores de matrícules que es basaran en una llista de vehicles registrats pel cos de seguretat català.
Tot seguit, el sergent Armand Arrabal va presentar l’adquisició municipal d’un dron per reforçar la funció de les càmeres de seguretat, incidint en les qüestions tècniques i legislatives que implicarà el seu ús. L’Ametlla és un dels primers municipis de Catalunya a dotar-se d’un d’aquests aparells per a tasques de vigilància i suport en casos de robatori. L’ús serà exclusiu per a la persecució del delicte i altres tipus d’emergència.
Per la seva banda, Enric Garcia, cap de l’ABP dels Mossos d’Esquadra de Granollers, va admetre estar vivint “un any especialment difícil”: 78 robatoris denunciats en tres mesos, un 25%-30% més respecte l’any passat. El cos va anunciar que incrementarà la vigilància en patrulles de paisà més que no pas anant uniformats. Tal com va apuntar, la prevenció visual dels controls a l’entrada del poble ja no és efectiva, perquè els delinqüents els tenen localitzats i actuen en un altre costat.
Segons assenyalava Garcia, tenim una legislació molt més laxa que la resta d’Europa i per aconseguir que els lladres entrin a presó fa falta capturar-los “in fraganti”. El cos va assegurar que estan incidint en la investigació per demostrar que es tracta de grups organitzats.
El cap dels Mossos va descriure el “modus operandi” d’aquestes bandes, que solen ser joves de l’est que actuen amb 2-3 minuts emportant-se diners i joies que troben fàcilment, sense perdre temps en rebentar caixes fortes. No tenen un perfil violent: són robatoris ràpids, quan acaben d’una cassa passen a una altra. Malauradament, l’orografia i dispersió territorial de l’Ametlla facilita la fugida dels delinqüents a través de boscos i torrents.
L’agent també va donar una sèrie de pautes per a la població, com no enfrontar-nos-hi i trucar a la policia de seguida que localitzem un robatori o un cotxe sospitós amb 2-3 persones a dins, encara que acabi esdevenint una falsa alarma. Sobretot va recomanar reforçar les finestres de darrera les llars i deixar llums, ràdios o televisors encesos, ja que solen entrar a partir de les 20h.
La xerrada va seguir amb un col·loqui on es va donar resposta a les diferents inquietuds que els ciutadans van anar plantejant, com les possibilitats legals de contractar seguretat privada o organitzar una patrulla ciutadana.